Bezglutenowe naleśniki ze złocistym siemieniem lnianym. Idealne!

Dzisiaj kolejna propozycja dla wszystkich, którzy chcą nieco zdrowiej jeść. Tym razem przepis na bezglutenowe naleśniki z dodatkiem siemienia lnianego i mleka kokosowego. Naleśniki wychodzą miękkie i delikatne. Idealnie nadadzą się również do przygotowania krokietów. Zapraszam!

Bezglutenowe naleśniki

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki złocistego siemienia lnianego mielonego
  • ½ szklanki mleka kokosowego 
  • 1½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 3 jajka

Suche składniki umieścić w naczyniu i wymieszać. Dodać mleko kokosowe, jajka, roztopione masło i bardzo dokładnie wymieszać, dolewając wody. Odstawić na chwilę, w międzyczasie rozgrzać patelnię. Smażyć tak jak tradycyjne ciasto naleśnikowe nie dodając już tłuszczu na patelnię.

Ze względu na użyte składniki ciasto może nieco gęstnieć jeżeli będzie stało dłuższą chwilę. Wystarczy dodać do niego odrobinę wody i ponownie wymieszać.



Przepis można modyfikować używając innego mleka roślinnego, choć mleko kokosowe w takiej ilości jest praktycznie niewyczuwalne, dzięki czemu naleśniki są uniwersalne i możemy przygotować do nich farsz zarówno na słodko jak i na słono.  UWAGA! Ciasto wyjdzie też z dodatkiem samej wody w zwiększonej proporcji :) Masło klarowane można stosować zamiennie z rafinowanym olejem kokosowym. 

Ciasto wychodzi delikatne, a jednocześnie nie rwie się przy nakładaniu farszu. Tak jak wspomniałam z powodzeniem nada się do przygotowania krokietów. Z podanej porcji wychodzi około 10 naleśników. Smacznego!

Bezglutenowe naleśniki