Dzisiaj na blogu domowa, zdrowsza alternatywa dla ptasiego mleczka z cukierni czy ze sklepu. Puszyste, lekkie i niskokaloryczne. Zapraszam!
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego
- sól
PIANKI:
- 8 białek
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 25 g żelatyny
- 3 łyżki liofilizowanej truskawki (można zastąpić zmiksowanymi truskawkami :))
- 500 ml wody
POLEWA:
- 100 g masła klarowanego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 50 ml wody
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Dodać żółtka, 4 płaskie łyżki mąki ryżowej i rozpuszczony na małym ogniu olej kokosowy. Wymieszać na najniższych obrotach. Wylać do formy na papier do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 ℃. Wystudzić.
W międzyczasie należy przygotować polewę, którą wykorzystamy do trzeciej warstwy pianki ptasiego mleczka. W rondelku rozpuścić masło, dodać ksylitol i kakao, wymieszać. Powoli dolewać wody, aż do całkowitego połączenia składników. Polewa powinna zacząć gęstnieć i tworzyć jednolitą całość. Jeżeli się tak nie dzieje, można dodać odrobinę więcej wody. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.
W pół litra ciepłej wody rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ksylitol i całość podgrzać na najmniejszym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do wystudzenia. Jajka umyć i sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Następnie dodać masę żelatynową (może być ciepła). Tak przygotowaną piankę podzielić na trzy części. Jedną z nich wylać na spód biszkoptu i schłodzić w lodówce (wystarczy kilka minut). Do drugiej części dodać sproszkowane truskawki i dokładnie wymieszać. Wylać na białą warstwę po jej uprzednim stężeniu i ponownie schłodzić. Do trzeciej części pianki wlać połowę przygotowanej polewy czekoladowej i schować do lodówki. Na koniec pozostałą część sosu wylać na wierzch ptasiego mleczka. Gotowe!
Z podanych proporcji wychodzi około 14 kawałków wielkości jak na zdjęciu. Jeden ma około 200 kilokalorii.
* ja przygotowywałam ciasto w okrągłej formie o średnicy 23 cm