Domowe mleko kokosowe

Lubicie mleko kokosowe? To czas przygotować je samodzielnie. Dzisiaj mam dla Was ekstremalnie prosty przepis właśnie na domowe mleko kokosowe. Zapraszam!

Domowe mleko kokosowe

SKŁADNIKI:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 szklanki wody

I to wszystko! Do jego przygotowania nie potrzebujecie nic więcej. No może odrobinę cierpliwości. Wiórki należy zalać wodą (ja użyłam mineralnej) i zostawić do namoczenia na całą noc. Rano całość blendujemy, a następnie odciskamy bardzo dokładnie przez gazę. Powinno nam powstać mleko kokosowe i sucha pulpa kokosowa. Nie wyrzucajcie jej! Możecie np. przygotować kokosanki z TEGO PRZEPISU. Tak przygotowane domowe mleko kokosowe można przechowywać w lodówce 2-3 dni. 



Mleko kokosowe przygotowane w domu, nie jest tak gęste jak to ze sklepu, ale świetnie nadaje się do koktajli czy jako dodatek do zup. Za mną chodzi pyszne, kokosowe kakao i to głównie z myślą o nim robiłam dzisiaj to mleko. 

* Mleczko po odstaniu może się rozwarstwić, wystarczy je wstrząsnąć przed użyciem

Domowe mleko kokosowe

Nie miejcie jednak wątpliwości kto jest bohaterem tego wpisu. Z chwili sławy postanowiła skorzystać też moja mała Pyza 💛