Malinowa chmurka w nowej wersji

Tego ciasta nie trzeba specjalnie przedstawiac. Można je kupić niemal w każdej cukierni. Z całą pewnością jedliście je przy różnych okazjach. Malinowa chmurka jest popularna i nic dziwnego bo smakuje obłędnie! Lekko kwaśna malinowa galaretka, puszysty, delikatny krem i słodka beza 💗. Nie zamierzam tego zmieniać. Zapraszam Was po przepis na klasyk w nowej odsłonie. Bez cukru i bez glutenu. 

Malinowa chmurka

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu

Białka oddzielić od żółtek i ubić. Zmniejszyć obroty dodać  żółtka (w sumie cztery), obie mąki i delikatnie zmiksować. Olej rozpuścić i wymieszać z ksylitolem (można dodać odrobinę wody) i również dodać do ciasta, zmiksować. Wylać do formy na papier do pieczenia i piec 12 minut w 180 ℃.



GALARETKA
  • 450 g malin (u mnie mrożone)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 łyżek ksylitolu
  • sok z połowy cytryny

Maliny wrzucić do garnka i włączyć mały ogień. Owoce po chwili delikatnie puszczą sok. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ksylitol. Po dokładnym wymieszaniu wlać do malin, dodać sok z cytryny i gotować krótką chwilę na małym ogniu. Zdjąć  z palnika, odstawić do wystudzenia. Jak galaretka zacznie lekko tężeć, wylać ją na przygotowany biszkopt.

Malinowa chmurka

MASA KOKOSOWA:
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/4 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

W pierwszej kolejności należy przygotować żelatynę. Robimy to dokładnie tak samo jak w przypadku galaretki. Żelatynę można przygotować razem i podzielić w proporcji 2:1. Żelatyna której użyjemy do masy kokosowej musi być całkowicie wystudzona, ale nie może stężeć - trzeba jej pilnować. 

Mleko kokosowe (polecam do tego Real Thai) koniecznie musi mieć stałą konsystencję. Najlepiej po zakupie schłodzić je kilka dni w lodówce. Po otwarciu puszki wyjmujemy łyżką mleko kokosowe i umieszczamy w misie miksera. Należy pamiętać, żeby nie wlać płynnej części, która zazwyczaj znajduje się na dnie puszki. Tą wodnistą część mleczka można użyć np. do koktajlu.

Mleczko miksujemy na małych obrotach i powoli dolewamy żelatynę. Można ją wcześniej zahartować, poprzez dodanie 2-3 łyżek zimnego mleczka kokosowego. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy ją do mleczka i miksujemy krótko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na wierzch stężonej galaretki i schładzamy. 

BEZA:
  • 3 białka
  • 5 łyżek zmielonego ksylitolu 
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. W trakcie ubijania stopniowo dodawać zmielony ksylitol. Masę wyłożyć na blachę, rozprowadzić. Piec około godziny na papierze do pieczenia w 140 ℃. Wystudzić. Bezę wyłożyć na wierzch ciasta, posypać płatkami migdałów. 

Ciasto jest trochę pracochłonne, ale zapewniam Was, że warto. Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowsze niż standardowa wersja. Całkowicie legalne 😋. A to tego wszystkiego też nieco odchudzone. Jeden kawałek z 10 ma około 300 kilokalorii. Dla porównania wersja standardowa malinowej chmurki może mieć nawet dwa razy tyle w jednej porcji. Przekonani? To kto robi na weekend?

Malinowa chmurka