Pasta z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym

Są tutaj fani wędzonej makreli? Ja osobiście uwielbiam, zarówno w pastach jak i solo, tak po prostu.  Im tłustsza tym lepsza 😋. Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pyszną pastę kanapkową z makreli bez twarogu. Będzie idealna na piątkowe śniadanie. Zapraszam 😉

Pasta z makreli

SKŁADNIKI:
  • 2 średnie makrele
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżeczek musztardy
  • sól
  • pieprz

Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać i dodać do warzyw. Jajka ugotować na twardo. Ja wkładam jajka do wrzącej wody i gotuję 10 minut od momentu ich włożenia do wody. Wyłączam palnik, po dwóch minutach wylewam wodę i zalewam je zimną. Tak ugotowane jajka kroje za pomocą specjalnej kratki, ale można ja po prostu posiekać. Dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw. 

Makrelę obieramy bardzo dokładnie z ości i dodajemy do reszty składników. Dodajemy, oliwę, musztardę, sól, pieprz i mieszamy dokładnie, tak by składniki się ze sobą połączyły i powstała w miarę jednolita pasta. 

Pastę można przygotować z połowy podanej porcji, ja wiedziałam, że u mnie rozejdzie się błyskawicznie, więc od razu musiała powstać większa ilość. Smacznego!

Pasta z makreli