Są tutaj fani wędzonej makreli? Ja osobiście uwielbiam, zarówno w pastach jak i solo, tak po prostu. Im tłustsza tym lepsza 😋. Dlatego dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pyszną pastę kanapkową z makreli bez twarogu. Będzie idealna na piątkowe śniadanie. Zapraszam 😉
SKŁADNIKI:- 2 średnie makrele
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 4 duże ogórki kiszone
- 4 łyżki oliwy
- 5 łyżeczek musztardy
- sól
- pieprz
Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać i dodać do warzyw. Jajka ugotować na twardo. Ja wkładam jajka do wrzącej wody i gotuję 10 minut od momentu ich włożenia do wody. Wyłączam palnik, po dwóch minutach wylewam wodę i zalewam je zimną. Tak ugotowane jajka kroje za pomocą specjalnej kratki, ale można ja po prostu posiekać. Dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw.
Makrelę obieramy bardzo dokładnie z ości i dodajemy do reszty składników. Dodajemy, oliwę, musztardę, sól, pieprz i mieszamy dokładnie, tak by składniki się ze sobą połączyły i powstała w miarę jednolita pasta.
Pastę można przygotować z połowy podanej porcji, ja wiedziałam, że u mnie rozejdzie się błyskawicznie, więc od razu musiała powstać większa ilość. Smacznego!