Zimowe ciasto czekoladowe z cynamonem i kurkumą

Dzisiejszy przepis będzie wyjątkowo krótki i prosty. Sprawdzi się nawet u tych mniej doświadczonych w kuchni. Idealne na zimowy wieczór, pachnące cynamonem, puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe. Zapraszam! :)

Ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 10 łyżek ksylitolu
  • 200 g masła klarowanego
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 ml wody

Masło rozpuścić w rondelku na jak najmniejszym ogniu, dodać ksylitol i kakao. Cały czas dokładnie mieszając, dolewać powoli wodę, aż do momentu, w którym sos się nie rozwarstwia i zaczyna gęstnieć. Jeżeli będzie potrzeba można dolać odrobinę więcej wody. Na samym końcu dodać cynamon i kurkumę i mieszać jeszcze przez chwilę. 




Białka oddzielić od żółtek i ubić. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka oraz mąki, mieszając krótko aż do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodać 2/3 zrobionego wcześniej sosu czekoladowego (może być ciepły) i wymieszać. Ciasto wylać do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 190 ℃. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem ( nie powinien się lepić). 

Ciasto wystudzić, a następnie wierzch polać pozostałym sosem czekoladowym i udekorować orzechami włoskimi. Voila!

Bez dodatku cynamonu i kurkumy wyjdzie nam najprostsze ciasto czekoladowe na świecie, które można wykorzystać jako bazę do innych wypieków.

* Wielkość formy u mnie to 21 cm.


Ciasto czekoladowe