Dzisiejszy przepis będzie wyjątkowo krótki i prosty. Sprawdzi się nawet u tych mniej doświadczonych w kuchni. Idealne na zimowy wieczór, pachnące cynamonem, puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe. Zapraszam! :)
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 10 łyżek ksylitolu
- 200 g masła klarowanego
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kurkumy
- 100 g orzechów włoskich
- 50 ml wody
Masło rozpuścić w rondelku na jak najmniejszym ogniu, dodać ksylitol i kakao. Cały czas dokładnie mieszając, dolewać powoli wodę, aż do momentu, w którym sos się nie rozwarstwia i zaczyna gęstnieć. Jeżeli będzie potrzeba można dolać odrobinę więcej wody. Na samym końcu dodać cynamon i kurkumę i mieszać jeszcze przez chwilę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka oraz mąki, mieszając krótko aż do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodać 2/3 zrobionego wcześniej sosu czekoladowego (może być ciepły) i wymieszać. Ciasto wylać do formy wypełnionej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 190 ℃. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem ( nie powinien się lepić).
Ciasto wystudzić, a następnie wierzch polać pozostałym sosem czekoladowym i udekorować orzechami włoskimi. Voila!
Bez dodatku cynamonu i kurkumy wyjdzie nam najprostsze ciasto czekoladowe na świecie, które można wykorzystać jako bazę do innych wypieków.