SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki kurkumy
POLEWA:
- 7 łyżek oleju kokosowego
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka ksylitolu
- 80 ml wody
DODATKOWO:
Przygotowanie kokosanek zaczynamy od zrobienia polewy, która musi przestygnąć i nieco zgęstnieć. Rozpuszczamy olej kokosowy (rafinowany), dodajemy kakao, ksylitol i mieszamy. Powoli dodajemy wodę do momentu, w którym polewa nabierze jednolitej, gęstej konsystencji. Zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, obie mąki i kurkumę. W międzyczasie rozpuszczamy olej kokosowy i ksylitol (można dodać minimalną ilość wody). Dodajemy do masy jajecznej i krótko miksujemy do połączenia składników. Pieczemy 20 minut w 180 ℃.
Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na równe kwadraty. Każdy z nich maczamy we wcześniej przygotowanej polewie, a następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na równe kwadraty. Każdy z nich maczamy we wcześniej przygotowanej polewie, a następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych.
Przepis jest bardzo prosty, choć trochę pracochłonny. Mimo wszystko zdecydowanie warto. Te ciastka to świetna i znacznie zdrowsza alternatywa dla tych klasycznych z cukierni. Sprawdźcie koniecznie!
* Z podanych proporcji wyszły 42 czekoladowe kokosanki
* Jedna kokosanka to około 110 kilokalorii
* Jedna kokosanka to około 110 kilokalorii