Ekstremalnie czekoladowe tartaletki z sosem czekoladowym i truskawkami

Lubicie kruche babeczki z kremem i owocami? Mnie takie mini tarty kuszą zazwyczaj bardziej niż jakiekolwiek ciasto. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję. Tartaletki wypełnione słodkim sosem czekoladowym z warstwą budyniu czekoladowego i truskawkami. Zapraszam :)!

Ekstremalnie czekoladowe tartaletki z sosem czekoladowym i truskawkami

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko

Do miski wrzucamy suche składniki. Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy go razem z żółtkami i jajkiem. Wstępnie mieszamy całość szpatułką, a następnie bardzo dokładnie zagniatamy. Powinniśmy móc uformować jednolitą kulę ciasta. Jeżeli za bardzo się lepi podsypujemy je odrobinę mąką ziemniaczaną. Ciasto schładzamy kilka minut w lodówce, a następnie dzielimy je do tartaletek i wypełniamy nim dno i brzegi formy. Tak przygotowane spody nakłuwamy widelcem. Pieczemy 12 minut w 180℃. Wyjmujemy z formy dopiero po przestudzeniu. 

Do miski wrzucamy suche składniki. Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy

SOS CZEKOLADOWY:
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Olej rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy ksylitol i kakao. Następnie dolewamy wodę i mieszamy aż do połączenia składników. Jeżeli nadal oddziela się nam tłuszcz możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody. Sos zdejmujemy z palnika jak tylko odpowiednio zgęstnieje. Wylewamy go do na dno przygotowanych wcześniej kruchych spodów. 

Do miski wrzucamy suche składniki. Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy

KREM:
  • 1½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Szklankę mleka kokosowego zagotowujemy z masłem. W osobnym naczyniu do pozostałej części mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao i żółtka. Mieszamy bardzo dokładnie, tak żeby nie było grudek. Wlewamy do mleka z masłem i cały czas mieszamy aż do uzyskania konsystencji budyniu. Po przestudzeniu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Kremem wypełniamy tartaletki. Dekorujemy truskawkami i pistacjami. 

Smacznego :)

Do miski wrzucamy suche składniki. Na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy