Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki migdałowe z owocami, które nie tylko smakują, ale też pięknie wyglądają na stole. Z pewnością zwrócą uwagę zaproszonych gości. Dodatkowo jak zawsze u mnie przepis bez cukru, mąki pszennej i nabiału. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- ½ szklanki ksylitolu
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego
Ksylitol mielimy w blenderze na puder. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, a następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajko oraz żółtka. Wszystko mieszamy wstępnie łopatką, a następnie zagniatamy bardzo dokładnie. Powinniśmy móc uformować jednolitą kulę z ciasta. Schładzamy około 10 minut w lodówce. Po tym czasie foremki do tartaletek wypełniamy przygotowanym ciastem. Nie trzeba ich wcześniej smarować tłuszczem, ponieważ jest on zawarty w wystarczającej ilości w w cieście co zapobiegnie przyklejaniu do formy. Tak przygotowane kruche spody nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy 15 minut w 180 ℃.
KREM MIGDAŁOWO-KOKOSOWY
- 2 szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki mąki migdałowej
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła klarowanego
Jedną szklankę mleka kokosowego gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem masła klarowanego. Drugą część wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie mąki, ksylitol oraz żółtka. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Powoli wlewamy wszystko do mleka kokosowego i gotujemy cały czas mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i wypełniamy przygotowane wcześniej tartaletki. Dekorujemy dowolnymi owocami.