Tartaletki migdałowe z owocami

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki migdałowe z owocami, które nie tylko smakują, ale też pięknie wyglądają na stole. Z pewnością zwrócą uwagę zaproszonych gości. Dodatkowo jak zawsze u mnie przepis bez cukru, mąki pszennej i nabiału. Zapraszam :)

Tartaletki migdałowe z owocami

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • ½  szklanki ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Ksylitol mielimy w blenderze na puder. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, a następnie dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, jajko oraz żółtka. Wszystko mieszamy wstępnie łopatką, a następnie zagniatamy bardzo dokładnie. Powinniśmy móc uformować jednolitą kulę z ciasta. Schładzamy około 10 minut w lodówce. Po tym czasie foremki do tartaletek wypełniamy przygotowanym ciastem. Nie trzeba ich wcześniej smarować tłuszczem, ponieważ jest on zawarty w wystarczającej ilości w w cieście co zapobiegnie przyklejaniu do formy. Tak przygotowane kruche spody nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy 15 minut w 180 ℃.

Tartaletki migdałowe z owocami

KREM MIGDAŁOWO-KOKOSOWY
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • ½ szklanki mąki migdałowej
  • ½  szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła klarowanego

Jedną szklankę mleka kokosowego gotujemy na niewielkim ogniu z dodatkiem masła klarowanego. Drugą część wlewamy do rondelka i dodajemy wszystkie mąki, ksylitol oraz żółtka. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Powoli wlewamy wszystko do mleka kokosowego i gotujemy cały czas mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i wypełniamy przygotowane wcześniej tartaletki. Dekorujemy dowolnymi owocami. 

* Z podanych proporcji przygotowałam 12 babeczek.


Tartaletki migdałowe z owocami