Torcik kokosowo-truskawkowy z budyniem

Dzisiaj na blogu coś dla wszystkich fanów kokosa. Tym razem w połączeniu z truskawkami. Moim  zdaniem zestawienie idealne 😊. Biszkopt przekładany lekką masą truskawkową i budyniem kokosowym. Przepis jak zawsze bez rafinowanego cukru i pszennej mąki. Kolorystyka wbrew pozorom przypadkowa 😜. Zapraszam na wpis!

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, torcik kokosowy, ciasto kokosowe, ciasto rafaello, ciasto z truskawkami, tort truskawkowo-kokosowy, ciasto z budyniem, bez glutenu, bez cukru

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g ksylitolu

Białka oddzielić od żółtek i ubić stopniowo dodając ksylitol. Ubijamy do momentu aż kryształki ksylitolu nie będą wyczuwalne (można sobie trochę ułatwić miksowanie i zmielić ksylitol w blenderze). Dodajemy żółtka i mąkę. Delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie części i każdą z nich pieczemy 15 minut w 180 ℃.

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 500 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wody
  • 100 g ksylitolu

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy.  Żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody i mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Po przestudzeniu dodajemy do truskawek i ponownie blendujemy. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy w lodówce. 

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, tort kokosowy, ciasto truskawkowe, ciasto kokosowo-truskawkowe, ciasto z budyniem, bez glutenu, bez cukru



BUDYŃ KOKOSOWY:

  • 650 ml mleka kokosowego
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu

DODATKOWO

  • 100 g wiórek kokosowych

Z podanej porcji mleka kokosowego do osobnego naczynia odlewamy szklankę. Dodajemy do niego żółtka, mąkę oraz ksylitol i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Powoli wlewamy przygotowane wcześniej mleko razem resztą składników i cały czas mieszamy, aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć. Powinna nabrać konsystencji budyniu. Wtedy zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do wystudzenia. 

Z całości odkładamy mniej więcej ⅓ masy, a resztę wylewamy na masę truskawkową. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy odłożoną, mniejszą częścią budyniu kokosowego. Posypujemy wiórkami. Schładzamy ciasto. Smacznego!

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, tort kokosowy, ciasto truskawkowe, ciasto kokosowo-truskawkowe, ciasto z budyniem, bez glutenu, bez cukru