Batoniki owsiane z rodzynkami

Ostatnio były przepisy na słono, więc najwyższy czas na coś na słodko. Tym razem mam dla Was przepis na proste (a jakże!) batoniki owsiane z rodzynkami. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę po treningu. Bez dużego nakładu pracy, szybkie i sycące. Koniecznie sprawdźcie przepis! 💗

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, Pieczone batoniki owsiane z rodzynkami, owsianka, rodzynki, batoniki, batoniki zdrowe

SKŁADNIKI:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 150 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Płatki owsiane zalewany dwoma szklankami wody, mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie blendujemy (ja niewielką część płatków zostawiam nie zmiksowaną). Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu razem z ksylitolem i dodajemy do płatków. Pozostałe składniki także dodajemy do masy i mieszamy. Całość wylewamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy 40 minut w 180 ℃. Po przestudzeniu kroimy na prostokątne batoniki. 

* Z podanych ilości wyszło 12 sztuk. 
* Batoniki robiłam w formie o wymiarach 29x24 cm


Pieczone batoniki owsiane z rodzynkami, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, batoniki, batoniki owsiane, batoniki zdrowe, batoniki  z rodzynkami, owsianka, rodzynki

Jeden batonik z 12 przygotowanych sztuk to około 180 kilokalorii. Może być świetną przekąską w podróży, dla dziecka do szkoły, po treningu czy po prostu na drugie śniadanie. Dzięki słodyczy jaką nadają rodzynki sprawdzi się kryzysowych sytuacjach zamiast sklepowych słodyczy. 

Jeżeli nie lubicie rodzynek można je zastąpić np. namoczonymi wcześniej daktylami. Odradzam dodatek żurawiny ze względu na to, że jest bardzo mocno dosładzana. W składzie żurawiny popularnej marki jest jej całe 51%. Reszta to cukier i olej słonecznikowy,  a w 100 g produktu jest aż 72,4 g cukru. Dla porównania żurawina niesłodzona zawiera około 33 g cukru. Oczywiście i rodzynki i daktyle także są źródłem cukru, ale jeżeli mamy wybór warto wybierać produkty będące jego naturalnym źródłem, a nie dosypanym przez producenta. 

Pieczone batoniki owsiane z rodzynkami, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, batoniki, batoniki zdrowe, batoniki owsiane, batoniki z rodzynkami, owsianka, rodzynki