Makaron z czerwonej soczewicy z chorizo i warzywami

Ostatnio na blogu pojawia się więcej przepisów na słono.  Z tego co widzę, jest spore zapotrzebowanie na szybkie przepisy obiadowe, szczególnie takie jednogarnkowe. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję. Przepis na danie awaryjne kiedy nie mamy dużo czasu, a chcemy zjeść coś wartościowego i nie korzystać z gotowców. Makaron z czerwonej soczewicy z chorizo i warzywami. Zapraszam!

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, makaron z chorizo, soczewica, makaron z soczewicy, chorizo, papryka, cukinia, przepisy z cukinią

Jeżeli lubicie ostre smaki ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ostrość można regulować zmieniając proporcje dodanej kiełbasy. Ja chorizo kupuję albo w Auchan, albo w Biedronce gdzie znajdziecie tę hiszpańską kiełbaskę z dobrym składem marki Smaki Świata. Pamiętajcie, że w chorizo nie powinno być nic więcej niż mięso wieprzowe i przyprawy. Wszelkie inne dodatki są zbędne. 

Dużym plusem chorizo jest fakt, że zazwyczaj ma ono długi okres przydatności do spożycia. Z tego względu staram się zawsze mieć tą kiełbasę w lodówce - dzięki temu nawet jak mam niewiele czasu, mogę przygotować szybki, zdrowy obiad. Zobaczcie sami:

SKŁADNIKI:

  • 400 g makaronu z czerwonej soczewicy (może być inny)
  • pęto kiełbasy chorizo (około 250 g)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 średnie cebule
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, chorizo, makaron z chorizo, soczewica, makaron z soczewicy, papryka, cukinia, przepisy cukinia

Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy. Chorizo jest tłuste dlatego nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu. Po chwili kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy na złoto. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy na plasterki. Papryki kroimy na średnią kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy kilka minut i dolewamy passatę i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i doprawiamy przyprawami. 

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Ja użyłam makaronu z czerwonej soczewicy, który ma bardzo neutralny smak. Dostaniecie go w sklepach ze zdrową żywnością, ale kupowałam także w Auchan i Biedronce. Możecie też użyć każdego innego makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy makaron do sosu. Mieszamy. Gotowe 😊

Smacznego!

* z podanych proporcji wychodzą 4 spore porcje makaronu

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, chorizo, chorizo przepis, makaron z chorizo, soczewica, makaron z soczewicy, papryka, cukinia