Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis. Będziecie zachwyceni, obiecuje. Deser idealny także dla dzieci, dzięki któremu przemycicie wartościowe składniki takie jak kasza jaglana i orzechy. Słodki, bardzo sycący, po prostu pyszny. Idealny na podwieczorek. Sprawdźcie koniecznie 😊
Każdy z Was kojarzy pewnie popularny deser mleczny Monte. Dzisiejszy przepis to jego nieco zdrowsza wersja, w dodatku w wersji bez laktozy dla wszystkich tych, którzy muszą zrezygnować z produktów mlecznych.
SKŁADNIKI:
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 5 łyżek masła z orzechów laskowych
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki kakao
Kaszę jaglaną zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać mleko kokosowe i zblendować na gładką masę. Nie powinna być zbyt gęsta. Dodajemy łyżkę masła orzechowego i 2 łyżki miodu i mieszamy. Następnie dzielimy masę na dwie części. Połowę jednej z nich nakładamy do niewielkich pucharków, a do drugiej dodajemy kakao, 4 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki miodu. Blendujemy. Kakaową masę nakładamy na jasną i ponownie na przemian: jasną i ciemną. Wierzch dekorujemy orzechami laskowymi.
Z podanych ilości przygotowałam cztery desery. Są one jednak dość spore i naprawdę sycące, więc można wszystko podzielić na 5-6 mniejszych porcji. Należy pamiętać, że to jaglane Monte, mimo użycia zdrowych składników jest kaloryczne, a jedna z 4 porcji to około 566 kilokalorii. Dlatego warto je potraktować jako posiłek, a nie przekąskę.
Smacznego!