Warzywem, które bezwzględnie króluje jesienią jest oczywiście dynia. Nie mogła nie pojawić się też u mnie na blogu. W nieco mniej popularnej wersji bo tarta i duszona w aromatycznym sosie z marchewką, porem i koperkiem. Dzisiejsza propozycja to pomysł na szybki, jednogarnkowy, sezonowy obiad. Zapraszam 😊
SKŁADNIKI:
- 800 g fileta z kurczaka
- 500 g dyni
- 2 duże marchewki
- 1 średni por
- 1 duża cebula
- 2 pęczki koperku
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- szczypta chili
- pieprz
Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Obtocz go dokładnie w marynacie z mąki, kurkumy, chili, czosnku, soli i pieprzu. W międzyczasie cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przygotowane mięso i podsmaż przez chwilę. Dynię i marchew zetrzyj na dużych oczkach, pora pokrój na półplasterki i dodaj do mięsa, a następnie zalej 1,5 litra wody. Duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. Duś całość do momentu, aż zostanie wystarczająco zredukowany. Dodaj posiekany koperek. Gotuj jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
Z podanych proporcji wychodzi około 6 sporych porcji. Ja do tego dania podaję ryż, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami. Smacznego!