Kurczak duszony z dynią, marchewką, porem i koperkiem

Warzywem, które bezwzględnie króluje jesienią jest oczywiście dynia. Nie mogła nie pojawić się też u mnie na blogu. W nieco mniej popularnej wersji bo tarta i duszona w aromatycznym sosie z marchewką, porem i koperkiem. Dzisiejsza propozycja to pomysł na szybki, jednogarnkowy, sezonowy obiad. Zapraszam 😊 

Kurczak duszony z dynią, marchewką, porem i koperkiem, dynia, dynia przepisy, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

SKŁADNIKI:

  • 800 g fileta z kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni por
  • 1 duża cebula
  • 2 pęczki koperku
  • 6 łyżek oliwy 
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta chili
  • pieprz 

Kurczaka pokrój na średniej wielkości kawałki. Obtocz go dokładnie w marynacie z mąki, kurkumy, chili, czosnku, soli i pieprzu. W międzyczasie cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przygotowane mięso i podsmaż przez chwilę. Dynię i marchew zetrzyj na dużych oczkach, pora pokrój na półplasterki i dodaj do mięsa, a następnie zalej 1,5 litra wody. Duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. Duś całość do momentu, aż zostanie wystarczająco zredukowany. Dodaj posiekany koperek. Gotuj jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. 

Z podanych proporcji wychodzi około 6 sporych porcji. Ja do tego dania podaję ryż, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami. Smacznego!

Kurczak duszony z dynią, marchewką, porem i koperkiem, dynia, dynia przepisy, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru