Tarta malinowa z budyniem kokosowym na spodzie daktylowym. Bez pieczenia!

Pogoda jeszcze wci膮偶 niemal letnia, dlatego mam dla Was przepis adekwatny do aury za oknem 馃槈. Ob艂臋dna tarta malinowa z fru偶elin膮, budyniem kokosowym na s艂odkim daktylowo-kokosowym spodzie. W dodatku bez pieczenia. Zakochacie si臋 馃挌

maliny, tarta malinowa, budy艅, bez pieczenia, daktyle, kokos, mleko kokosowe, deser, Dietetyk Krak贸w Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Krak贸w, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, 偶ywienie, jad艂ospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

SK艁ADNIKI:

SP脫D:
  • 100 g daktyli
  • 4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
  • 150 g wi贸rk贸w kokosowych
  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 2 艂y偶ki miodu

FRU呕ELINA:
  • 400 g malin 
  • 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej

BUDY艃:
  • 400 g mleka kokosowego
  • 100 g ksylitolu
  • 3 偶贸艂tka
  • 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej

GLAZURA:
  • ½ szklanki wody
  • 3 艂y偶ki 偶elatyny
  • 2 艂y偶ki miodu
  • 2 艂y偶ki soku z cytryny

maliny, tarta malinowa, budy艅, bez pieczenia, daktyle, kokos, mleko kokosowe, deser, Dietetyk Krak贸w Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Krak贸w, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, 偶ywienie, jad艂ospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

Daktyle i p艂atki owsiane zalej wod膮 dzie艅 wcze艣niej. Kolejnego dnia zblenduj na g艂adko. Dodaj wi贸rki kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i mi贸d. Wymieszaj dok艂adnie i wy艂贸偶 r贸wnomiernie na sp贸d i brzegi formy do tarty. Wstaw do lod贸wki.

W tym czasie przygotuj fru偶elin臋: maliny wsyp do rondelka i gotuj do momentu a偶 puszcz膮 sok i zmi臋kn膮. M膮k臋 ziemniaczan膮 rozmieszaj w po艂owie szklanki wody i dodaj do malin. Mieszaj a偶 do momentu, w kt贸rym owoce przybior膮 konsystencj臋 kisielu. Przestud藕 i wylej na sp贸d. Ponownie wstaw do lod贸wki. 

maliny, tarta malinowa, budy艅, bez pieczenia, daktyle, kokos, mleko kokosowe, deser, Dietetyk Krak贸w Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Krak贸w, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, 偶ywienie, jad艂ospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

Z mleka kokosowego odlej p贸艂 szklanki, a reszt臋 zagotuj. Do tej niewielkiej ilo艣ci mleka dodaj 偶贸艂tka, ksylitol  oraz m膮k臋 ziemniaczan膮 i dok艂adnie rozmieszaj. Wlej do reszty mleka i gotuj do momentu, a偶 ca艂o艣膰 uzyska konsystencj臋 g臋stego budyniu. Zdejmij z ognia. Przestud藕 i wylej na fru偶elin臋. 

Tart臋 udekoruj malinami, a nast臋pnie przygotuj glazur臋. W po艂owie szklanki ciep艂ej wody rozpu艣膰 dok艂adnie 偶elatyn臋, dodaj mi贸d i sok z cytryny. Odstaw, aby masa lekko zg臋stnia艂a. Kiedy 偶elatyna zacznie t臋偶e膰, wysmaruj ni膮 dok艂adnie (np. p臋dzelkiem cukierniczym) ca艂y wierzch tarty i owoce. Mo偶esz to zrobi膰 dwukrotnie. Wstaw do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia. Gotowe! 馃槈

maliny, tarta malinowa, budy艅, bez pieczenia, daktyle, kokos, mleko kokosowe, deser, Dietetyk Krak贸w Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Krak贸w, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, 偶ywienie, jad艂ospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru