Pogoda jeszcze wci膮偶 niemal letnia, dlatego mam dla Was przepis adekwatny do aury za oknem 馃槈. Ob艂臋dna tarta malinowa z fru偶elin膮, budyniem kokosowym na s艂odkim daktylowo-kokosowym spodzie. W dodatku bez pieczenia. Zakochacie si臋 馃挌
SK艁ADNIKI:
SP脫D:
- 100 g daktyli
- 4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
- 150 g wi贸rk贸w kokosowych
- 2 艂y偶ki oleju kokosowego
- 2 艂y偶ki miodu
FRU呕ELINA:
- 400 g malin
- 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
BUDY艃:
- 400 g mleka kokosowego
- 100 g ksylitolu
- 3 偶贸艂tka
- 3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
GLAZURA:
- ½ szklanki wody
- 3 艂y偶ki 偶elatyny
- 2 艂y偶ki miodu
- 2 艂y偶ki soku z cytryny
Daktyle i p艂atki owsiane zalej wod膮 dzie艅 wcze艣niej. Kolejnego dnia zblenduj na g艂adko. Dodaj wi贸rki kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i mi贸d. Wymieszaj dok艂adnie i wy艂贸偶 r贸wnomiernie na sp贸d i brzegi formy do tarty. Wstaw do lod贸wki.
W tym czasie przygotuj fru偶elin臋: maliny wsyp do rondelka i gotuj do momentu a偶 puszcz膮 sok i zmi臋kn膮. M膮k臋 ziemniaczan膮 rozmieszaj w po艂owie szklanki wody i dodaj do malin. Mieszaj a偶 do momentu, w kt贸rym owoce przybior膮 konsystencj臋 kisielu. Przestud藕 i wylej na sp贸d. Ponownie wstaw do lod贸wki.
Z mleka kokosowego odlej p贸艂 szklanki, a reszt臋 zagotuj. Do tej niewielkiej ilo艣ci mleka dodaj 偶贸艂tka, ksylitol oraz m膮k臋 ziemniaczan膮 i dok艂adnie rozmieszaj. Wlej do reszty mleka i gotuj do momentu, a偶 ca艂o艣膰 uzyska konsystencj臋 g臋stego budyniu. Zdejmij z ognia. Przestud藕 i wylej na fru偶elin臋.
Tart臋 udekoruj malinami, a nast臋pnie przygotuj glazur臋. W po艂owie szklanki ciep艂ej wody rozpu艣膰 dok艂adnie 偶elatyn臋, dodaj mi贸d i sok z cytryny. Odstaw, aby masa lekko zg臋stnia艂a. Kiedy 偶elatyna zacznie t臋偶e膰, wysmaruj ni膮 dok艂adnie (np. p臋dzelkiem cukierniczym) ca艂y wierzch tarty i owoce. Mo偶esz to zrobi膰 dwukrotnie. Wstaw do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia. Gotowe! 馃槈