Z racji niewielkiej ilości czasu jaką mam na gotowanie, szukam pomysłów na posiłki, które będą szybkie, sycące i jednocześnie odżywcze. Dobrym rozwiązaniem są różnego rodzaju makarony, zazwyczaj nie wymagają wielkiego nakładu pracy i wystarczy kilka składników, żeby stworzyć pyszny obiad. Dzisiaj mam dla Was przepis na wysokobiałkowy posiłek czyli makaron z ciecierzycy z indykiem, czerwoną fasolką, koperkiem i moim ulubionym parmezanem, o którym kilka słów pod przepisem.
SKŁADNIKI:
- 300 g makaronu z ciecierzycy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 400 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 50 g parmezanu
- 2 niewielkie cebule
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy na dużą kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy. Zalewamy passatą, dolewamy szklankę wody i gotujemy około 20 minut. W międzyczasie na dwóch pozostałych łyżkach oliwy podsmażamy mięso. Dodajemy je do sosu pomidorowego. Następnie dodajemy fasolkę z puszki razem z całym sosem, nie odsączając jej. Dodajemy kurkumę, czosnek, sól, pieprz i sos sojowy. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy starty parmezan i posiekany koperek. Mieszamy.
Makaron gotujemy (u mnie makaron z ciecierzycy z Lidla, ale możecie użyć innego) w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z sosem.
Danie jest bardzo sycące, w dużej mierze z uwagi na sporą zawartość białka (B: 53 g T: 21 g W: 56 g). Przy okazji bardzo Wam polecam makarony z roślin strączkowych, które można dostać w dyskontach w przystępnych cenach. Zarówno w Lidlu jak i w Biedronce dostępne są makarony z ciecierzycy, soczewicy, zielonego groszku czy fasoli. Nie mają wyrazistego smaku dzięki czemu są dość uniwersalne i są świetną alternatywą dla klasycznych makaronów.
W przepisie nie mogło zabraknąć mojego ulubionego parmezanu, który świetnie podbija smak potraw, a przy okazji jest doskonałym źródłem wapnia. Jeżeli tylko możesz włącz go do swojego jadłospisu. Warto wspomnieć, że parmezan zawiera bardzo niewielkie ilości laktozy i często jest dobrze tolerowany przez osoby, stosujące dietę bezlaktozową. Ponadto tak jak wspomniałam stanowi bardzo dobre źródło wapnia, bowiem 100 g parmezanu to aż 1380 mg wapnia. Takie spożycie zaspokaja zapotrzebowanie we wszystkich grupach wiekowych, przeciętne zapotrzebowanie u dorosłych wynosi bowiem 1000 mg dziennie i wzrasta po 65 roku życia do 1200 mg, oraz w okresie ciąży i laktacji, a także u dzieci między 10 a 18 rokiem życia do 1300 mg, zgodnie z normami przyjętymi dla populacji polskiej. Dla porównania w 250 g tłustego twarogu znajdziemy 220 mg wapnia, w szklance mleka 295 mg, w 400 ml kefiru 520 mg, a w 150 ml jogurtu greckiego 670 mg wapnia.
* Z podanych ilości przygotowałam 4 średnie porcje