Bezglutenowa szarlotka z bezową pianką

Mój pierwszy otwierający wpis na blogu dla wszystkich, którzy mnie znają  nie będzie wielkim zaskoczeniem.  Będzie na słodko. Przepis jednak zmodyfikowałam tak, żeby wyrzuty sumienia były jak najmniejsze. Przed Wami szarlotka, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam!

SKŁADNIKI: 

KRUCHE CIASTO:
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 150 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)

Ksylitol zmielić w blenderze na puder. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (masło można lekko podgrzać, żeby zmiękło). Uformować kulę, schłodzić w lodówce około 30 minut. 

Ze schłodzonego ciasta 1/4 odłożyć z powrotem do lodówki, a 3/4 ciasta równomiernie wyłożyć na blachę na papier do pieczenia. Ciasto piec około 12 minut w 180 ℃.

JABŁKA:
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (6-8 sztuk)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obrać i zetrzeć. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i cynamon. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać w 50 ml wody. Dodać do jabłek, podgotować chwilę do momentu aż masa zacznie nieco gęstnieć. 

PIANKA BEZOWA Z KRUSZONKĄ:
  • 6 białek
  • 1 szklanka ksylitolu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli. W trakcie ubijania stopniowo dodawać zmielony ksylitol. Na podpieczony spód kruchego ciasta wyłożyć jabłka, a na nie ubite białka. Pozostałe schłodzone kruche ciasto pokruszyć rękami na wierzchu ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut w 180 ℃. Smacznego! 💛