Miodownik z masą jaglaną z solonym karmelem i śliwkami

Tym razem przepis na coś nieco bardziej skomplikowanego i pracochłonnego. Mimo większego nakładu pracy zdecydowanie warto. Ciasto idealnie się sprawdzi jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków na zbliżające się święta. Delikatna jaglana masa, solony karmel, a wszystko przełamane nieco kwaskowatymi śliwkami. Coś dla fanów miodownika i ciasta czeskiego. Zapraszam! 💛

Miodownik z masą jaglaną

SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 100 g masła klarowanego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 ml wody

DODATKOWO:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 400 g śliwek

Masło klarowane rozpuścić na jak najmniejszym ogniu, dodać ksylitol oraz wodę. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia ksylitolu. Odstawić do przestudzenia, a następnie dodać miód oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Zmniejszyć obroty i dodać żółtka oraz mąkę ryżową. Następnie wlać wcześniej przygotowane masło i wymieszać. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy na papierze do pieczenia 12 minut każdą z nich z osobna w 180 ℃. Ostatnią, trzecią część naszego biszkoptu zostawiamy w brytfance. Uwaga! Ciasto jest delikatne i należy ostrożnie wyciągać je z formy.



Śliwki (mogą być mrożone) wrzucamy do garnka i ustawiamy najmniejszy ogień. Czekamy aż puszczą wodę i lekko zmiękną. Miksujemy blenderem na gładką masę i gotujemy jeszcze przez chwilę, żeby odparować wodę. Studzimy.

MASA JAGLANA:
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 szklanek wody
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 10 łyżek cukru kokosowego

Kaszę zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Kasza powinna prawie w całości wchłonąć wodę. W międzyczasie rozpuszczamy masło razem z cukrem kokosowym (można go zastąpić np. ksylitolem - masa będzie jaśniejsza) z odrobiną wody. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło z cukrem i blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można dodać do kremu prawdziwą wanilię.

Miodownik z masą jaglaną

KARMEL:
  • 200 g mleka kokosowego
  • 6 łyżek cukru kokosowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki soli

Do rondelka wlewamy 200 g mleka kokosowego dobrej jakości (u mnie Aroy-D). Możemy też użyć mleko, które zmieniło konsystencję na stałą, ponieważ rozpuści się pod wpływem ciepła. Dodajemy masło i cukier kokosowy oraz pół łyżeczki soli. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu i cały czas mieszamy, aż karmel zgęstnieje. Trzeba go cały czas pilnować, ponieważ jeżeli się przypali nabierze gorzkiego smaku. Odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia. 


POLEWA:
  • 100 g masła klarowanego
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitoli
  • 50 ml wody

Masło rozpuścić, dodać kakao i ksylitol. Cały czas mieszając dolewać powoli wody. Masa powinna zgęstnieć i nabrać jednolitej konsystencji. Odstawić do wystudzenia.

Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy masę śliwkową oraz połowę masy jaglanej. Przykrywamy drugim biszkoptem, na który wylewamy resztę masy jaglanej, a następnie karmel. Na koniec kładziemy trzeci biszkopt, wylewamy polewę czekoladową i dekorujemy posiekanymi orzechami. Gotowe!