Biszkoptowe kokosanki w czekoladzie

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na tradycyjne kokosanki. Pozostając w klimacie kokosa dzisiaj mam dla Was przepis na obłędne biszkoptowe kokosanki w czekoladzie. Są nieco pracochłonne, ale przygotujecie je bez problemu. I na pewno nie pożałujecie, są przepyszne 💙 Zapraszam!

Biszkoptowe kokosanki w czekoladzie

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki kurkumy

POLEWA:
  • 7 łyżek oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 80 ml wody

DODATKOWO:
  • 200 g wiórek kokosowych

Biszkoptowe kokosanki w czekoladzie

Przygotowanie kokosanek zaczynamy od zrobienia polewy, która musi przestygnąć i nieco zgęstnieć. Rozpuszczamy olej kokosowy (rafinowany), dodajemy kakao, ksylitol i mieszamy. Powoli dodajemy wodę do momentu, w którym polewa nabierze jednolitej, gęstej konsystencji.  Zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do wystudzenia. 

W tym czasie przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, obie mąki i kurkumę. W międzyczasie rozpuszczamy olej kokosowy i ksylitol (można dodać minimalną ilość wody). Dodajemy do masy jajecznej i krótko miksujemy do połączenia składników. Pieczemy 20 minut w 180 ℃.

Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy na równe kwadraty.  Każdy z nich maczamy we wcześniej przygotowanej polewie, a następnie obtaczamy we wiórkach kokosowych. 

Przepis jest bardzo prosty, choć trochę pracochłonny. Mimo wszystko zdecydowanie warto. Te ciastka to świetna i znacznie zdrowsza alternatywa dla tych klasycznych z cukierni. Sprawdźcie koniecznie! 

* Z podanych proporcji wyszły 42 czekoladowe kokosanki
* Jedna kokosanka to około 110 kilokalorii