Budyniowe kulki kokosowe

Długo zastanawiałam się jak zrobić kokosowe kulki a'la rafaello, które będą zdrowe, pozbawione cukru, a jednocześnie naprawdę smaczne. Internet aż roi się przepisów, których bazą jest kasza jaglana. Do mnie ten składnik tutaj nie przemawia, nie o taki smak chodzi. I tak powstały moje własne kulki kokosowe na bazie budyniu na mleku kokosowym. Ekstremalnie kokosowe, wilgotne, po prostu pyszne! I jak zawsze naprawdę proste.

Budyniowe kulki kokosowe

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 żółtka
  • 200 g wiórek kokosowych

Jedną szklankę mleka wlać do małego garnka i gotować na niewielkim ogniu. Do osobnego naczynia wlać pozostałą część mleka kokosowego, dodać mąkę ziemniaczaną żółtka oraz ksylitol i wymieszać bardzo dokładnie. Powoli wlewać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Całość powinna powoli nabierać konsystencji budyniu. Gotujemy do momentu, w którym masa będzie dość mocno gęsta. Zdejmujemy z ognia i po lekkim ostudzeniu dodajemy około 150 g wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy. 

Kiedy nasz budyń wystarczająco ostygnie schładzamy go w lodówce tak by jeszcze bardziej zgęstniał. W momencie kiedy masa ma już konsystencję pozwalającą na formowanie kulek możemy ją wyciągnąć z lodówki. Formujemy niewielkie kulki, a następnie obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. 

W przepisie zawartość ksylitolu jest orientacyjna i moim zdaniem wystarczająca, ale jeżeli jesteście bardzo słodkolubni można ją nieznacznie zwiększyć.

Przepis jest naprawdę prosty i jestem przekonana, że poradzą sobie z nim nawet osoby mniej doświadczone w kuchni. Kuleczki są przepyszne, wilgotne w środku, delikatne i mocno kokosowe. Amatorzy kokosa będą zachwyceni.

* Jedna kuleczka to około 120 kilokalorii 
** Z podanych ilości przygotowałam 20 kulek kokosowych

Budyniowe kulki kokosowe