Koktajlu jeszcze na blogu nie było także najwyższa pora, żeby w końcu się pojawił, zwłaszcza, że jest to stały i niemal codzienny element mojej diety. Różnego rodzaju smoothie piję zazwyczaj na drugie śniadanie lub kolację. To idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych: przygotowanie koktajlu zabiera niewiele czasu, a dostarcza sporo składników odżywczych. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych: z mango i nektarynkami. Na koniec krótka informacja co cennego znajdziecie w mango. Zapraszam! 💛
SKŁADNIKI:
- 1 mango
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2 nektarynki
- sok z połowy cytryny
- ½ szklanki wody
- szczypta kurkumy
Mango przekrajamy i pozbawiamy pestki, podobnie jak nektarynki. Banana i pomarańczę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (nie wyciskamy). Wszystkie owoce umieszczamy w blenderze, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Dolewamy wodę. Ja dodałam pół szklanki i smoothie było dość gęste. Jeżeli lubicie bardziej płynne można dodać więcej wody np. mineralnej lub kokosowej. Gotowe!
* Z podanych ilości wychodzą dwie średnie porcje smoothie.
* Z podanych ilości wychodzą dwie średnie porcje smoothie.
DLACZEGO WARTO JEŚĆ MANGO?
Soczyste, dojrzałe mango jest po prostu idealne właśnie jako składnik koktajli. Nadaje fajnej konsystencji i egzotycznego smaku. Na tym jednak nie koniec korzyści. Mango to bardzo zdrowy owoc, więc jeżeli do tej pory omijaliście je w sklepie nie wiedząc co z nim zrobić, to czas to zmienić. Jest ono bowiem bogactwem potasu: w 100 g owocu zawiera około 200 mg tego pierwiastka, podczas gdy słynący z tego pomidor ma go około 282 mg. Oprócz tego zawiera także magnez, wapń, miedź, spore ilości beta karotenu, foliany i witaminę C. Mango jest też bogate w błonnik.
Dodatkowo jest to dość słodki owoc i w połączeniu z bananem, nektarynkami i cytrusami dają idealne połączenie. Zanim sięgniesz po sklepowe słodycze, spróbuj zaspokoić swoją ochotę na słodki smak właśnie takim koktajlem. Smacznego!
Soczyste, dojrzałe mango jest po prostu idealne właśnie jako składnik koktajli. Nadaje fajnej konsystencji i egzotycznego smaku. Na tym jednak nie koniec korzyści. Mango to bardzo zdrowy owoc, więc jeżeli do tej pory omijaliście je w sklepie nie wiedząc co z nim zrobić, to czas to zmienić. Jest ono bowiem bogactwem potasu: w 100 g owocu zawiera około 200 mg tego pierwiastka, podczas gdy słynący z tego pomidor ma go około 282 mg. Oprócz tego zawiera także magnez, wapń, miedź, spore ilości beta karotenu, foliany i witaminę C. Mango jest też bogate w błonnik.
Dodatkowo jest to dość słodki owoc i w połączeniu z bananem, nektarynkami i cytrusami dają idealne połączenie. Zanim sięgniesz po sklepowe słodycze, spróbuj zaspokoić swoją ochotę na słodki smak właśnie takim koktajlem. Smacznego!