Korzystam z sezonu truskawkowego jak tylko się da, dlatego możecie się spodziewać, że te owoce będą się pojawiać tutaj dość często 😊 Uwielbiam truskawki i uwielbiam lody. Dlatego dzisiaj chce się z Wami podzielić przepisem na domowe lody truskawkowo- bananowe. Zakochacie się w nich obiecuję 💗. Są słodkie, orzeźwiające, mocno owocowe i znacznie zdrowsze niż jakiekolwiek sklepowe lody. Idealne dla alergików. Bez laktozy, jaj i cukru. Także w wersji wegańskiej. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 800 g truskawek
- 3 banany
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Banany obieramy i każdy z nich przekrawamy na 2-3 części. Tak przygotowane owoce chowamy do zamrażarki na całą noc. Po wyjęciu z zamrażalnika, umieszczamy je w misie malaksera i miksujemy. Początkowo masa będzie sypka, ale po krótkim czasie zacznie nabierać kremowej konsystencji. Wtedy dodajemy mleko kokosowe oraz miód i jeszcze chwilę blendujemy do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane lody można od razu zjeść lub przełożyć do pojemnika i z powrotem schować do zamrażalnika.
W wersji wegańskiej miód można zastąpić np. syropem klonowym czy syropem z daktyli.
Smacznego!
P. S. Przepis na jakie lody chcielibyście jeszcze zobaczyć? Wybiorę najciekawsze pomysły i będę tworzyć zdrowsze wersje. Dajcie znać w komentarzu 😊
* z podanej ilości wychodzi około 1,5 litra lodów