Sałatka ziemniaczana z porem, rzodkiewkami i kurczakiem

Mam dzisiaj dla Was przepis na sałatkę, która ostatnio jest moją ulubioną. Sezonowa, sycąca, po prostu pyszna. Z chrupiącą rzodkiewką i lekko ostrym porem. Nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolacje. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest idealna 😊. Zapraszam!

Sałatka ziemniaczana z porem, rzodkiewkami i kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • 800 g młodych ziemniaków
  • 500 g fileta z kurczaka
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Sałatka ziemniaczana z porem, rzodkiewkami i kurczakiem

Ziemniaki myjemy dokładnie (nie obieramy) i kroimy na średniej wielkości kostkę. Gotujemy na parze do miękkości z dodatkiem soli. Kurczaka kroimy na niewielką kostkę i dodajemy przyprawy: curry, czosnek niedźwiedzi, kurkumę, oraz odrobinę wody (3-4 łyżki). Mieszamy dokładnie, tak, żeby przyprawy dobrze pokryły mięso. Kurczaka smażymy na maśle. 

Pora, rzodkiewki i koperek myjemy. Z rzodkiewek odkrajamy końcówki i kroimy każdą z nich na 4 części. Białą część pora kroimy na plasterki, a następnie na pół. Koperek siekamy. 

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy usmażonego kurczaka, a następnie przygotowane wcześniej warzywa. Teraz czas na sos. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy bardzo dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy sos dodajemy do sałatki i mieszamy. 

Sałatka jest pyszna zarówno podana od razu kiedy mięso i ziemniaki są nadal ciepłe, jak i po przestygnięciu.

Smacznego :)

* Z podanych ilości wychodzą mniej więcej cztery porcje sałatki. 


Sałatka ziemniaczana z porem, rzodkiewkami i kurczakiem