Ostatnio na blogu pojawia się więcej przepisów na słono. Z tego co widzę, jest spore zapotrzebowanie na szybkie przepisy obiadowe, szczególnie takie jednogarnkowe. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję. Przepis na danie awaryjne kiedy nie mamy dużo czasu, a chcemy zjeść coś wartościowego i nie korzystać z gotowców. Makaron z czerwonej soczewicy z chorizo i warzywami. Zapraszam!
Jeżeli lubicie ostre smaki ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ostrość można regulować zmieniając proporcje dodanej kiełbasy. Ja chorizo kupuję albo w Auchan, albo w Biedronce gdzie znajdziecie tę hiszpańską kiełbaskę z dobrym składem marki Smaki Świata. Pamiętajcie, że w chorizo nie powinno być nic więcej niż mięso wieprzowe i przyprawy. Wszelkie inne dodatki są zbędne.
Dużym plusem chorizo jest fakt, że zazwyczaj ma ono długi okres przydatności do spożycia. Z tego względu staram się zawsze mieć tą kiełbasę w lodówce - dzięki temu nawet jak mam niewiele czasu, mogę przygotować szybki, zdrowy obiad. Zobaczcie sami:
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu z czerwonej soczewicy (może być inny)
- pęto kiełbasy chorizo (około 250 g)
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 średnie cebule
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy. Chorizo jest tłuste dlatego nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu. Po chwili kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy na złoto. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy na plasterki. Papryki kroimy na średnią kostkę i dodajemy do kiełbasy. Smażymy kilka minut i dolewamy passatę i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i doprawiamy przyprawami.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Ja użyłam makaronu z czerwonej soczewicy, który ma bardzo neutralny smak. Dostaniecie go w sklepach ze zdrową żywnością, ale kupowałam także w Auchan i Biedronce. Możecie też użyć każdego innego makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy makaron do sosu. Mieszamy. Gotowe 😊
Smacznego!
* z podanych proporcji wychodzą 4 spore porcje makaronu