Risotto borowikowe ze świeżym tymiankiem

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis obiadowy. Prosty, chociaż nieco pracochłonny, ale zdecydowanie warty wypróbowania. Risotto borowikowe ze świeżym tymiankiem i kurczakiem. Bardzo aromatyczne, na długo gotowanym bulionie z dodatkiem parmezanu. Jeżeli lubicie grzyby, nie pożałujecie. Zapraszam!

Risotto borowikowe ze świeżym tymiankiem

SKŁADNIKI:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1,5 l bulionu (około)
  • 600 g mięsa z fileta z kurczaka
  • 40 g borowików
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g parmezanu
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalać wodą (można zostawić na całą noc do namoczenia). Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Borowiki odsączyć (wody nie wylewamy) i posiekać drobno, dodać do cebuli. Podsmażyć krótką chwilę i dodać ryż. Wymieszać dokładnie i wlać wino. Całość gotujemy około 2-3 minuty, a następnie wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby. W momencie kiedy ryż wchłonie całą wodę dolewamy chochlę bulionu. Przepis esencjonalny na bulion znajdziecie TUTAJ. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania przez ryż odpowiedniej konsystencji. Powinien być miękki na zewnątrz, natomiast w środku al dente. 

Risotto borowikowe ze świeżym tymiankiem

Kurkumę, paprykę i suszony tymianek oraz pieprz i sól mieszamy ze sobą, dolewamy 4 łyżki wody i dodajemy do pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Smażymy na patelni z powłoką nieprzywieralną bez dodatku tłuszczu. Dodajemy do risotto. Obieramy kilka gałązek tymianku z listków i dodajemy do potrawy razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz startym parmezanem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smacznego! 💛

* Z podanych proporcji wychodzą 4 duże porcje risotto.

Risotto borowikowe ze świeżym tymiankiem