Ciasteczka owsiano-kokosowe

Ostatnio były batoniki owsiane, to teraz czas na ciasteczka owsiane z dodatkiem kokosa. Bardzo sycące i naprawdę banalnie proste do wykonania. Poradzicie sobie z ich przygotowaniem bez najmniejszego problemu, obiecuje 😊. Oczywiście jak zawsze przepis bez dodatku rafinowanego cukru. Zapraszam!

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

SKŁADNIKI:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do całości. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki i spłaszczyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby przygotować równe ciasteczka warto użyć niewielkiej obręczy do potraw i wyrównać farsz łyżką. Ciastka nie powinny być zbyt grube. Piec do zarumienienia około 12-13 minut w 180℃. Gotowe 💛

* Z podanych w przepisie ilości przygotowałam 16 ciastek
* Jedno ciastko ma około 160 kilokalorii

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru