Ostatnio były batoniki owsiane, to teraz czas na ciasteczka owsiane z dodatkiem kokosa. Bardzo sycące i naprawdę banalnie proste do wykonania. Poradzicie sobie z ich przygotowaniem bez najmniejszego problemu, obiecuje 😊. Oczywiście jak zawsze przepis bez dodatku rafinowanego cukru. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki mąki ryżowej
Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do całości. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki i spłaszczyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby przygotować równe ciasteczka warto użyć niewielkiej obręczy do potraw i wyrównać farsz łyżką. Ciastka nie powinny być zbyt grube. Piec do zarumienienia około 12-13 minut w 180℃. Gotowe 💛
* Z podanych w przepisie ilości przygotowałam 16 ciastek
* Jedno ciastko ma około 160 kilokalorii