Jaglane monte z masłem z orzechów laskowych. Obłędne!

Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis. Będziecie zachwyceni, obiecuje. Deser idealny także dla dzieci, dzięki któremu przemycicie wartościowe składniki takie jak kasza jaglana i orzechy. Słodki, bardzo sycący, po prostu pyszny. Idealny na podwieczorek. Sprawdźcie koniecznie 😊


Każdy z Was kojarzy pewnie popularny deser mleczny Monte. Dzisiejszy przepis to jego nieco zdrowsza wersja, w dodatku w wersji bez laktozy dla wszystkich tych, którzy muszą zrezygnować z produktów mlecznych. 

SKŁADNIKI:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 5 łyżek masła z orzechów laskowych
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki kakao

Kaszę jaglaną zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać mleko kokosowe i zblendować na gładką masę. Nie powinna być zbyt gęsta. Dodajemy łyżkę masła orzechowego i 2 łyżki miodu i mieszamy. Następnie dzielimy masę na dwie części. Połowę jednej z nich nakładamy do niewielkich pucharków, a do drugiej dodajemy kakao, 4 łyżki masła orzechowego i 4 łyżki miodu. Blendujemy. Kakaową masę nakładamy na jasną i ponownie na przemian: jasną i ciemną. Wierzch dekorujemy orzechami laskowymi. 



Z podanych ilości przygotowałam cztery desery. Są one jednak dość spore i naprawdę sycące, więc można wszystko podzielić na 5-6 mniejszych porcji. Należy pamiętać, że to jaglane Monte, mimo użycia zdrowych składników jest kaloryczne, a jedna z 4 porcji to około 566 kilokalorii. Dlatego warto je potraktować jako posiłek, a nie przekąskę. 

Smacznego!