Kochani cały czas pozostaję w słodkim klimacie i kontynuuję temat wiśni i czekolady. Jeżeli lubicie to połączenie to będziecie zachwyceni. Nieco kwaśne owoce równoważą słodki smak pianki na bazie mleka kokosowego. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie i nie jest ekstremalnie kaloryczne. Tylko 200 kilokalorii w kawałku 😊. Przed Wami kostka czekoladowa z wiśniami na daktylowym, wilgotnym biszkopcie. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT DAKTYLOWY:
- 6 jajek
- 7 łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 100 g daktyli
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
- 450 g wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
PIANKI:
- 800 g mleczka kokosowego
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 50 g żelatyny
Daktyle zalać wodą i odstawić na godzinę. Zblendować. Białka oddzielić od żółtek i ubić z ksylitolem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, rozpuszczony olej kokosowy, 6 łyżek mąki ryżowej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dodaj masę daktylową i wszystko delikatnie wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 180 ℃. Po przestudzeniu posyp delikatnie łyżką mąki ryżowej (dzięki temu biszkopt nie wchłonie za bardzo frużeliny).
Zamrożone wiśnie wrzuć do garnka i włącz niewielki ogień. W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej z wodą. Gdy owoce puszczą sok, wlej do nich wymieszaną mąkę i gotuj na małym ogniu. Całość powinna zacząć gęstnieć. Kiedy wiśnie przybiorą konsystencję gęstego kisielu zdejmij je z ognia i przestudź. Wylej na biszkopt i wstaw do lodówki.
Żelatynę razem z ksylitolem wsyp do rondelka ze szklanką ciepłej wody i gotuj krótką chwilę na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Przestudź. Tak przygotowaną żelatynę wlej do mleczka kokosowego i bardzo dokładnie wymieszaj. Podziel na 2 porcje. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Kiedy masy lekko zgęstnieją wylej tę z dodatkiem kakao na wiśnie i wstaw do lodówki. Po kilkunastu minutach sprawdź czy masa stężała i dodaj jasną część. Ponownie wstaw do lodówki. Całość możesz udekorować gorzką czekoladą.
Smacznego!
* Ciasto piekłam w blaszce o wielkości 29x24 cm
* 1 z 20 kawałków ciasta to tylko 197 kilokalorii!