Czekoladowa kostka z wiśniami na biszkopcie daktylowym

Kochani cały czas pozostaję w słodkim klimacie i kontynuuję temat wiśni i czekolady. Jeżeli lubicie to połączenie to będziecie zachwyceni. Nieco kwaśne owoce równoważą słodki smak pianki na bazie mleka kokosowego. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie i nie jest ekstremalnie kaloryczne.  Tylko 200 kilokalorii w kawałku 😊. Przed Wami kostka czekoladowa z wiśniami na daktylowym, wilgotnym biszkopcie. Zapraszam!

daktyle, ciasto czekoladowe, czekolada, ptasie mleczko, pianka, kokos, mleko kokosowe, deser, wiśnie, frużelina, kakao, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru



SKŁADNIKI:

BISZKOPT DAKTYLOWY:

  • 6 jajek
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 100 g daktyli

FRUŻELINA WIŚNIOWA:

  • 450 g wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody

PIANKI:

  • 800 g mleczka kokosowego
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g żelatyny

Daktyle zalać wodą i odstawić na godzinę. Zblendować. Białka oddzielić od żółtek i ubić z ksylitolem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty, dodać żółtka, rozpuszczony olej kokosowy, 6 łyżek mąki ryżowej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dodaj masę daktylową i wszystko delikatnie wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 180 ℃. Po przestudzeniu posyp delikatnie łyżką mąki ryżowej (dzięki temu biszkopt nie wchłonie za bardzo frużeliny). 

Zamrożone wiśnie wrzuć do garnka i włącz niewielki ogień. W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej z wodą. Gdy owoce puszczą sok, wlej do nich wymieszaną mąkę i gotuj na małym ogniu. Całość powinna zacząć gęstnieć. Kiedy wiśnie przybiorą konsystencję gęstego kisielu zdejmij je z ognia i przestudź. Wylej na biszkopt i wstaw do lodówki. 

Żelatynę razem z ksylitolem wsyp do rondelka ze szklanką ciepłej wody i gotuj krótką chwilę na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Przestudź. Tak przygotowaną żelatynę wlej do mleczka kokosowego i bardzo dokładnie wymieszaj. Podziel na 2 porcje. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Kiedy masy lekko zgęstnieją wylej tę z dodatkiem kakao na wiśnie i wstaw do lodówki. Po kilkunastu minutach sprawdź czy masa stężała i dodaj jasną część. Ponownie wstaw do lodówki. Całość możesz udekorować gorzką czekoladą.

Smacznego!

daktyle, ciasto czekoladowe, czekolada, ptasie mleczko, pianka, kokos, mleko kokosowe, deser, wiśnie, frużelina, kakao, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

* Ciasto piekłam w blaszce o wielkości 29x24 cm
* 1 z 20 kawałków ciasta to tylko 197 kilokalorii!