Domowy pasztet mięsno-warzywny

Dwa dni temu minął rok odkąd na blogu pojawił się pierwszy wpis. Ciężko mi uwierzyć, że tak to zleciało. Z tej okazji mam dla Was wyjątkowy przepis na mój ulubiony, domowy pasztet. To jedna z potraw jakie zawsze przygotowuję zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i na Wielkanoc. Domowy pasztet mięsno-warzywny. Nie lubię zbitych, mazistych, kupnych pasztetów. Toleruję tylko ten przygotowany w domu. Aromatyczny i wilgotny. Przepis opanowałam już do perfekcji, więc mogę się nim z Wami podzielić. Zapraszam!



SKŁADNIKI:

  • 1 kg ćwiartek z kurczaka
  • ½ kg karkówki
  • ½ kg wątróbki
  • ½ kg surowego boczku
  • 20 g suszonych grzybów
  • 6 cebul
  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bulionu
  • 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka liści laurowych
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki


Kurczaka i umyte marchewki i pietruszki zalej zimną wodą. Dodaj grzyby i gotuj na bardzo wolnym ogniu około 5 godzin. Jeżeli posiadasz wolnowar, świetnie się sprawdzi. W takim przypadku nastaw go na tryb low i co najmniej 12 godzin. W międzyczasie cebulę pokrój na piórka i podsmaż na złoto na maśle. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjmij je z wywaru razem z grzybami i zostaw do przestudzenia. Mięso oddziel od kości. 


Przygotuj maszynkę do mielenia. Zmiel mięso  i warzywa z bulionu, grzyby, cebulę i pozostałe surowe mięso. Ja robię to wyłącznie raz, jeżeli chcesz, żeby pasztet był bardziej jednorodny możesz zrobić to dwukrotnie. Dodaj jajka, bulion, sos sojowy, płatki drożdżowe i przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie. Masę przełóż do foremek. Ja używam jednorazowych foremek aluminiowych. Całość dokładnie ubij w formie i wyrównaj. Wierzch możesz posypać przyprawami. Piecz godzinę w temperaturze 200 ℃. Odstaw do przestudzenia. 


Z podanych ilości, przygotowałam 5 pasztetów. Jeden zwykle zostawiam, a resztę dzielę i mrożę. Pasztet idealnie smakuje ze świeżym chlebem żytnim na zakwasie i ogórkiem kiszonym. Zrobienie zdjęć przy tym zapachu to prawdziwe wyzwanie 😊 Sprawdźcie sami, sklepowy pasztet nie może się równać z tym domowym. Smacznego!