Jakiś czas temu wrzuciłam na bloga przepis na zwykłe ciastka owsiane, znajdziecie je TUTAJ, natomiast dzisiaj przedstawiam Wam niemal bliźniaczo podobne ciasteczka owsiano-kokosowe z dodatkiem kakao. Jeden z najprostszych i najszybszych przepisów, jakie znajdziecie na blogu. Idealne na drugie śniadanie, do lunchboxa i do kawy. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 250 g płatków owsianych górskich
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 szklanka ksylitolu
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do całości. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki i spłaszczyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby przygotować równe ciasteczka warto użyć niewielkiej obręczy do potraw i wyrównać farsz łyżką. Ciastka powinny być stosunkowo cienkie.Jeżeli przygotujecie grubsze, trzeba nieco wydłużyć czas pieczenia. Piec około 13 minut w 180℃. Smacznego!
* Z podanych w przepisie ilości przygotowałam 16 ciastek
* Jedno ciastko ma około 180 kilokalorii