Serniczek na święta musi być, zgadzacie się? Jeżeli lubicie lekkie, puszyste, delikatne ciasta, to ten wypiek skradnie Wasze serce 💗. U mnie gości regularnie, nie tylko na święta. Sernik z jogurtów greckich z polewą jogurtowo-miodową z sezonowymi owocami. Wiosennie, świątecznie, przepysznie. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 800 g jogurtu greckiego
- 270 g ksylitolu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki ryżowej
- 6 jajek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- owoce do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek i ubić stopniowo dosypując ksylitol (można dać trochę więcej: około 300 g). Dodać żółtka, obie mąki, jogurty greckie i sok z cytryny (1 łyżka). Wymieszać delikatnie. Wylać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. ℃. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. ℃ i piec 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 st. ℃ i pieczemy kolejne 30 minut. Na koniec obniżamy temperaturę do 100 st. ℃ i pieczemy jeszcze 10 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku do wystygnięcia. Dzięki stopniowemu obniżaniu temperatury ciasto nie opada i nie pęka. Dlatego też ważne jest żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Po przestudzeniu wyciągamy ciasto. Jogurt naturalny mieszamy z miodem i sokiem z cytryny (1 łyżka). Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki. Jak polewa jogurtowa trochę zastygnie, dekorujemy ciasto owocami.
To kto z Was robi na święta 😉?
To kto z Was robi na święta 😉?
* 1 z 10 porcji ciasta ma około 274 kilokalorie (B: 8,7 g T: 9,8 g W: 37,4 g )