Torcik z karmelem daktylowo-orzechowym

Dzisiejszy przepis mam nadzieję, że Was zachwyci. Mam dla Was przepis na torcik z karmelem daktylowo-orzechowym. Brzmi dobrze, prawda? Dodatkowo ciasto nadaje się także dla osób, które nie spożywają glutenu oraz mleka oraz cukru rafinowanego. 

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bez nabiału, ciasto czekoladowe, kakao, ksylitol, przepisy, kokos, masło orzechowe, daktyle, karmel, karmel daktylowy, orzechy, torcik

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g ksylitolu
  • 3 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek i ubić z ksylitolem. Dodać żółtka, obie mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy i piec około 20 minut  (do tzw. suchego patyczka) w 180 st. Odstawić do przestudzenia. 

MASA KOKOSOWA: 

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody, przestudzić, a następnie 3/4 dodać do mleczka kokosowego razem z łyżką soku z cytryny. Odstawić. Jak masa zacznie lekko tężeć, wylać na spód i wstawić do lodówki. Przed wylaniem masy można opcjonalnie wysmarować biszkopt dżemem porzeczkowym dla przełamania słodkiego smaku.

MASA DAKTYLOWO-ORZECHOWA:

  • 300  g daktyli
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:

  • 5 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki orzechów laskowych

Daktyle zalać wodą do połowy ich wysokości w naczyniu (można zalać dzień wcześniej i zostawić na noc). Zblendować na gładką masę. Podgrzać na niewielkim ogniu. Dodać miód i masło orzechowe. W osobnym naczyniu rozpuścić mąkę ziemniaczaną razem z mleczkiem kokosowym i dodać do daktyli. Gotować do momentu, w którym masa zgęstnieje i powstanie konsystencja gęstego budyniu. Dolać pozostałą 1/4 żelatyny i dokładnie wymieszać. Masę wylać na stężoną warstwę mleczka kokosowego i schłodzić. Orzechy laskowe posiekać i posypać nimi wierzch ciasta. 

O właściwościach daktyli pisałam już jakiś czas temu, odsyłam Was ponownie do tego wpisu TUTAJ :)

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bez nabiału, ciasto czekoladowe, kakao, ksylitol, przepisy, kokos, masło orzechowe, daktyle, karmel, karmel daktylowy, orzechy, torcik

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, bez nabiału, ciasto czekoladowe, kakao, ksylitol, przepisy, kokos, masło orzechowe, daktyle, karmel, karmel daktylowy, orzechy, torcik