Makaron z tuńczykiem, kaparami i parmezanem czyli obiad w 20 minut

Często słyszę prośby o pomysły na szybkie i proste dania obiadowe. Dzisiaj właśnie takie dla Was mam. Składniki można przechowywać długo i wykorzystać w awaryjnej sytuacji. Zapraszam Was po przepis na makaron z tuńczykiem, kaparami i parmezanem w sosie pomidorowym :)

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

SKŁADNIKI:

  • 400 g makaronu (u mnie ryżowy)
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 30 g parmezanu
  • 4 łyżki kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Cebule obrać i pokroić na kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka (razem z wodą) i sos pomidorowy. Gotować około 15 minut do odparowania większości wody - sos powinien zgęstnieć. Nastepnie dodajemy kapary i wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez chwilkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niewielki pęczek natki pietruszki siekamy i dodajemy do sosu razem ze startym parmezanem. Makaron gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta podanymi na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z sosem. 

Jak widzicie większość składników można kupić znacznie wcześniej i użyć w kryzysowej sytuacji kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu.

Smacznego!

* Z podanych ilości wychodzą 4 spore porcje.

Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru