Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową bez pieczenia

Nie masz piekarnika? A może nie lubisz piec, a wszelkie próby kończą się zakalcem? Ten przepis jest dla Ciebie! Dzisiaj mam dla Was przepis na mocno czekoladową tartę z frużeliną wiśniową bez pieczenia. Zapraszam 😊

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową

SKŁADNIKI:

SPÓD:
  • 150 g daktyli
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Daktyle zalewamy wodą do 3/4 miseczki, w której się znajdują. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, żeby dobrze namokły i łatwo można było je zmiksować. Zostawiamy na całą noc. Następnego dnia, do daktyli (nie wylewamy wody!), dodajemy wiórki kokosowe, kakao, rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy mąkę kokosową, która wchłonie nadmiar wilgoci i mieszamy dokładnie łyżką. Jeżeli nie mamy mąki kokosowej można po prostu dodać trochę więcej wiórek kokosowych. Ciasto zagniatamy formując kulę, którą wykładamy równomiernie na spód i brzegi formy do tarty. Schładzamy w lodówce.

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową

FRUŻELINA:
  • 450 g wiśni (u mnie mrożone)
  • 5 łyżkek ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zamrożone wiśnie umieszczamy w garnku i włączmy mały ogień. Owoce po krótkiej chwili zmiękną i puszczą wodę. Dodajemy ksylitol, a w osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Wlewamy do wiśni i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia frużeliny. Masa powinna nabrać konsystencji kisielu. Wtedy wyłączamy owoce i zdejmujemy z palnika. Po przestudzeniu wykładamy na spód tarty. 

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową

MASA:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny + pół szklanki wody
  • 50 ml wody

Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody. Studzimy. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy ksylitol, kakao i troszkę wody (maksymalnie 50 ml). Cały czas mieszamy, aż do połączenia składników. Masa powinna zacząć gęstnieć i tworzyć jednolitą konsystencję. Wtedy wyłączamy i również studzimy.

Mleczko kokosowe powinno mieć stałą konsystencję. Wody, która zostaje na dnie puszki nie używamy, natomiast stałą część umieszczamy w misie miksera i włączamy najniższe obroty. Dodajemy wystudzoną masę czekoladową oraz wystudzoną żelatynę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wylewamy na wiśnie. 

Tartę schładzamy w lodówce, a następnie dowolnie dekorujemy. Jeżeli mamy dobrze schłodzone mleko kokosowe i wystudzoną masę czekoladową możemy nie dodawać żelatyny. W wersji wegańskiej żelatynę można zastąpić agarem. Smacznego! 

Tarta czekoladowa z frużeliną wiśniową