Często słyszę prośby o pomysły na szybkie i proste dania obiadowe. Dzisiaj właśnie takie dla Was mam. Składniki można przechowywać długo i wykorzystać w awaryjnej sytuacji. Zapraszam Was po przepis na makaron z tuńczykiem, kaparami i parmezanem w sosie pomidorowym :)
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu (u mnie ryżowy)
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 cebule
- 500 g passaty pomidorowej
- 30 g parmezanu
- 4 łyżki kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Cebule obrać i pokroić na kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka (razem z wodą) i sos pomidorowy. Gotować około 15 minut do odparowania większości wody - sos powinien zgęstnieć. Nastepnie dodajemy kapary i wyciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez chwilkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niewielki pęczek natki pietruszki siekamy i dodajemy do sosu razem ze startym parmezanem. Makaron gotujemy zgodnie z zalecaniami producenta podanymi na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z sosem.
Jak widzicie większość składników można kupić znacznie wcześniej i użyć w kryzysowej sytuacji kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie obiadu.
Smacznego!
* Z podanych ilości wychodzą 4 spore porcje.