Czekoladowy pudding z tapioki z frużeliną wiśniową

Jakiś czas temu pokazywałam na blogu przepis na pudding chia na mleku kokosowym z owocami, link TUTAJ, a dzisiaj czas na pudding z tapioki. Jeżeli jesteście ciekawi co to takiego i jakie ma właściwości, zapraszam na wpis. Obiecuje, że będzie pysznie!

mleko kokosowe, deser, pudding, tapioka, wiśnie, frużelina, kakao, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru
Kojarzycie tzw. Bubble Tea, które można znaleźć w wolnostojących punktach w hipermarketach? To herbata pochodząca z Tajwanu urozmaicona o kuleczki tapioki i różne, często owocowe dodatki. Dokładnie ten sam dodatek wykorzystałam do przygotowania mojego deseru.

Tapioka to rodzaj skrobii pozyskiwanej z manioku czyli bulwy popularnej w Ameryce Południowej. Najczęściej możemy ją znaleźć w formie malutkich perełek bądź mąki, która ma podobne właściwości co nasza zwykła mąka ziemniaczana. Tapioka jest produktem lekkostrawnym, naturalnie bezglutenowym, dzięki czemu najczęściej można ją stosować zarówno u celiaków jak i chociażby u osób z problemami trawiennymi. Ponadto desery z jej wykorzystaniem (w formie kuleczek) prezentują się naprawdę ciekawie - macie szanse zaskoczyć gości takim nietypowym poczęstunkiem 😉. Warto dodać, że tapioka w zasadzie jest pozbawiona konkretnego smaku co sprawia, że sprawdzi się w przeróżnych kombinacjach. Z kolei mąki z tapioki możemy użyć jako dodatku do omletów, naleśników czy zagęszczania sosów. Tapioka jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Pół kilograma perełek pochodzących z bulwy manioku kosztuje kilka złotych  - znajdziecie je najczęściej w działach z kuchnią azjatycką w większości hipermarketów. 

Czas na przepis! 💗

mleko kokosowe, kisiel, frużelina, tapioka, wiśnie, deser, kakao, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek perełek z tapioki
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 8 łyżek erytrytolu
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g wiśni mrożonych
  • 1 łyżka mąki ziemiaczanej

Tapiokę wrzuć do garnka i zalej mlekiem kokosowym i wymieszaj. Odstaw na godzinę do napęcznienia. Po tym czasie ponownie wymieszaj, dodaj 4 łyżki erytrytolu i postaw rondel na małym ogniu. Gotuj około 10 minut. Kuleczki powinny wyraźnie zwiększyć objętość i stać się przezroczyste. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Pudding powinien zgęstnieć. Zdejmij go z gazu i rozdziel do naczyń. 

Mrożone wiśnie wrzuć do garnka i włącz niewielki ogień. Kiedy owoce puszczą sok i się podgrzeją, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami erytrytolu w 1 szklance wody i wlewaj powoli do wiśni. Mieszaj aż do momentu, w którym owoce zgęstnieją i nabiorą konsystencji gęstego kisielu. Zdejmij z ognia i wyłóż na przygotowany wcześniej pudding z tapioki. 

Deser równie dobrze smakuje na ciepło jak i schłodzony. Smacznego! 😊

* Zamiast erytrytolu możesz użyć innego słodzidła
* U mnie wyszły 2 pokaaaźne desery, ale z podanych proporcji możesz przygotować 4 mniejsze. 

mleko kokosowe, kakao, tapioka, wiśnie, frużelina deser, pudding, kisiel, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru