Jakiś czas temu pokazywałam na blogu przepis na pudding chia na mleku kokosowym z owocami, link TUTAJ, a dzisiaj czas na pudding z tapioki. Jeżeli jesteście ciekawi co to takiego i jakie ma właściwości, zapraszam na wpis. Obiecuje, że będzie pysznie!
Tapioka to rodzaj skrobii pozyskiwanej z manioku czyli bulwy popularnej w Ameryce Południowej. Najczęściej możemy ją znaleźć w formie malutkich perełek bądź mąki, która ma podobne właściwości co nasza zwykła mąka ziemniaczana. Tapioka jest produktem lekkostrawnym, naturalnie bezglutenowym, dzięki czemu najczęściej można ją stosować zarówno u celiaków jak i chociażby u osób z problemami trawiennymi. Ponadto desery z jej wykorzystaniem (w formie kuleczek) prezentują się naprawdę ciekawie - macie szanse zaskoczyć gości takim nietypowym poczęstunkiem 😉. Warto dodać, że tapioka w zasadzie jest pozbawiona konkretnego smaku co sprawia, że sprawdzi się w przeróżnych kombinacjach. Z kolei mąki z tapioki możemy użyć jako dodatku do omletów, naleśników czy zagęszczania sosów. Tapioka jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Pół kilograma perełek pochodzących z bulwy manioku kosztuje kilka złotych - znajdziecie je najczęściej w działach z kuchnią azjatycką w większości hipermarketów.
Czas na przepis! 💗
SKŁADNIKI:
- 6 łyżek perełek z tapioki
- 250 ml mleczka kokosowego
- 8 łyżek erytrytolu
- 1 łyżka kakao
- 200 g wiśni mrożonych
- 1 łyżka mąki ziemiaczanej
Tapiokę wrzuć do garnka i zalej mlekiem kokosowym i wymieszaj. Odstaw na godzinę do napęcznienia. Po tym czasie ponownie wymieszaj, dodaj 4 łyżki erytrytolu i postaw rondel na małym ogniu. Gotuj około 10 minut. Kuleczki powinny wyraźnie zwiększyć objętość i stać się przezroczyste. Pod koniec gotowania dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Pudding powinien zgęstnieć. Zdejmij go z gazu i rozdziel do naczyń.
Mrożone wiśnie wrzuć do garnka i włącz niewielki ogień. Kiedy owoce puszczą sok i się podgrzeją, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami erytrytolu w 1 szklance wody i wlewaj powoli do wiśni. Mieszaj aż do momentu, w którym owoce zgęstnieją i nabiorą konsystencji gęstego kisielu. Zdejmij z ognia i wyłóż na przygotowany wcześniej pudding z tapioki.
Deser równie dobrze smakuje na ciepło jak i schłodzony. Smacznego! 😊
* Zamiast erytrytolu możesz użyć innego słodzidła
* U mnie wyszły 2 pokaaaźne desery, ale z podanych proporcji możesz przygotować 4 mniejsze.