Torcik z musem jabłkowym na biszkopcie z pianką kokosową

Długo mnie nie było na blogu, ale w ostatnim czasie skupiłam się na rozpisywaniu jadłospisów podopiecznych. Praca mnie kompletnie pochłonęła, ale wracam i w ramach rekompensaty za długą przerwę mam dla Was nowy pyszny przepis. Torcik z musem jabłkowym na biszkopcie z pianką kokosową. Jak zwykle bez rafinowanego cukru, laktozy i glutenu. Zapraszam! 💛

jabłecznik, szarlotka, ciasto z jabłkami, ciasto, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru

Jeżeli lubisz lekkie, delikatne ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Puszysty, słodki biszkopt, lekko kwaśny mus jabłkowy i kokosowa pianka.

SKŁADNIKI:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 150 g ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 średnich jabłek
  • 6 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • sok z cytryny
  • kurkuma
  • cynamon

Białka oddzielić od żółtek, ubić z ksylitolem na sztywną pianę. Dodać żółtka, 5 łyżek mąki ryżowej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj delikatnie. Wylej do formy i piecz 25 minut w 180 ℃. Upieczony biszkopt posyp na całej powierzchni 1 łyżką mąki ryżowej, żeby uniknąć zbyt dużego nasiąknięcia wilgocią z masy jabłkowej. 

Jabłka poprzekrawaj na pół (nie musisz obierać) i wydrąż gniazda nasienne. Zblenduj bardzo dokładnie na gładki mus i dodaj sok z cytryny. Tak przygotowane jabłka podgrzej i dodaj do nich wymieszane z niewielką ilością wody (około 100 ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji gęstego kisielu. W zależności od odmiany jabłek, może być konieczne dodanie nieco większej ilości mąki ziemniaczanej (2-3 łyżki). Dodaj pół łyżeczki kurkumy i łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj.

Żelatynę rozpuść w 100 ml wody i przestudź. Połowę dodaj do jabłek i wymieszaj dokładnie. Mus jabłkowy wylej na biszkopt i przestudź. 

Mleczko kokosowe (gęsta część) delikatnie zmiksuj z miodem i dodaj połowę przestudzonej żelatyny. Wymieszaj dokładnie. Wylej na przestudzoną masę jabłkową i schłódź w lodówce. Jeżeli ciasto będzie dla Ciebie za mało słodkie, wierzch możesz polać np. syropem daktylowym lub dodać więcej miodu do masy kokosowej.

Mam nadzieję, że choć trochę zrehabilitowałam się za tą ostatnią ciszę na blogu 😊 Smacznego!

* Z podanych proporcji wyszło 12 sporych kawałków ciasta. 

jabłecznik, szarlotka, ciasto z jabłkami, ciasto, Dietetyk Kraków Veronika Ulanecka, dietetyk, dietetyk Kraków, Veronika Ulanecka, Clinic Food, dietoterapia, odchudzanie, Hashimoto, żywienie, jadłospis, konsultacja dietetyczna, bez glutenu, bez cukru