Malinowe ptasie mleczko na szpinakowym biszkopcie z galaretką malinową

Mam dla Was dzisiaj wyjątkowy przepis. Prosty, zdrowy i niskokaloryczny. Ciasto które kusi samym wyglądem. Wiosenne, mocno owocowe, bardzo lekkie. Idealne na takie piękne dni jak teraz. Oczywiście bez cukru, białej mąki i nabiału.  Przed Wami malinowe ptasie mleczko na szpinakowym biszkopcie z galaretką malinową. Zapraszam! 

Malinowe ptasie mleczko na szpinakowym biszkopcie z galaretką malinową

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 duże garście szpinaku
  • 50 ml wody

Zaczynamy od sparzenia jajek. Jest to konieczne ze względu na wykorzystanie surowych jaj w ostatniej warstwie ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić (5 sztuk). Do ubitych białek dodać żółtka (7 sztuk) oraz obie mąki. Zmniejszyć obroty i delikatnie wymieszać. Szpinak zblendować dokładnie na gładką masę i dodać do jajek. Wymieszać. W osobnym naczyniu rozpuścić olej kokosowy z ksylitolem i wodą, a następnie powoli dodawać go do masy. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy i piec 15 minut w 180 ℃.

Malinowe ptasie mleczko na szpinakowym biszkopcie z galaretką malinową

PTASIE MLECZKO I GALARETKA:
  • 600 g malin
  • 4 łyżki żelatyny + 1 szklanka wody
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 4 białka
  • 1 łyżka miodu

Maliny zmiksować. W szklance ciepłej wody rozpuścić żelatynę razem z ksylitolem. Jeżeli składniki nie będą się chciały rozpuścić można całość podgrzać na małym ogniu przez chwilę. Dodać do malin. Połowę masy wylać na upieczony biszkopt. Schłodzić w lodówce. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę i powoli łyżkami dodawać do drugiej części malin. Należy to robić delikatnie, tak żeby masa była dobrze napowietrzona. Dzięki temu ptasie mleczko będzie miało konsystencję lekkiej pianki. Na koniec dodajemy miód i mieszamy. Wylać na poprzednią warstwę i schłodzić. Ciasto szybko tężeje więc już po krótkiej chwili możecie cieszyć się jego smakiem.

Malinowe ptasie mleczko na szpinakowym biszkopcie z galaretką malinową

* Ciasto piekłam w blaszce o wielkości 29x24 cm
** Ciasto pokroiłam na 12 sporych kawałków (jak na zdjęciu) z czego jedna porcja ma zaledwie 200 kilokalorii!
*** Maliny można zastąpić m. in. truskawkami

Jak widzicie to kolejny prosty przepis nie wymagający dużych umiejętności ani nakładu pracy. Ciasto robi wrażenie nie tylko wizualne.  Intensywność kolorów na pewno zainteresuje przede wszystkim dzieci. Zapewniam Was że szpinak jest absolutnie nie wyczuwalny i idealnie nadaje się do przemycania go w rozmaitych daniach właśnie z powodu delikatnego smaku. Spróbujcie koniecznie! 💚